Upravit stránku

Jak získat fanoušky na Facebooku

Každý, kdo k propagaci své práce nebo své společnosti využívá sociální sítě, se zajisté minimálně jednou zamyslel, jak získat více fanoušků. Pojďme si říct, jak na to jít na Facebooku.

To se mi líbí vs.Sledovat

Vezměme to pěkně popořádku. Facebook se neustále inovuje a rozvíjí a s těmito vylepšeními se také mění názvy tlačítek pro to, aby se lidé stali fanouškem stránky. Nenechte se tedy zmást, že někdy vídáte tlačítko To se mi líbí a někdy Sledovat. Tato tlačítka jsou momentálně v testovacím režimu, proto se každému zobrazuje něco jiného. Nicméně výhledově by mělo tlačítko To se mi líbí úplně vymizet a nahradí jej algoritmicky příznivější Sledovat. Stejně tak, budete-li procházet seznam fanoušků své stránky, rozbalovací seznam vám nabídne lidi, kterým se tato stránka líbí a lidi, kteří tuto stránku sledují.

Jak zjistit sledující na Facebooku?

Nyní vyvstává otázka, jak zjistit sledující na Facebooku. Je to trochu obtížnější, než u osobního profilu, ale žádný strach.

  1. Jděte na svou Facebookovou stránku.
  2. V levém menu sjeďte až dolu a klikněte na Nastavení.
  3. V levém menu klikněte na Lidé a další stránky.

Voilá, a rázem zjistíte, kdo vaši stránku sleduje.

Jak zjistit sledující stránky

Kvalitanadkvantitu

Když už máme jasno v možnostech, jak se stát fanouškem stránky, přesuňme se dále. Každý touží po co nejvyšším počtu fanoušků. A proč by ne. Přeci čím více sledujících, tím prestižnější a důvěryhodnější vaše stránka je. Schválně, také si to myslíte? Ovšem nenechte se klamat. Často slýchaná poučka, že kvalita je lepší než kvantita je pravdivá.

Koupit, nebo nekoupit,to je oč tu běží

Je jasné, že čím víc sledujících na Facebooku máte, tím je pravděpodobnější, že někdo z nich si koupí váš produkt nebo objedná vaši službu. Vsadíme se, že už jste nejednou zaslechli, že si někdo z vašich známých své fanoušky koupil. A určitě vás alespoň na zlomek vteřiny napadlo, proč to také nezkusit. Přeci pár stovek je nic, když vám to nažene nové sledující na stránce. Pokud jste to nezkoušeli, máte u nás pochvalu. Jestliže jste si nějaké ty fanoušky koupili, určitě už víte, co se chystáme napsat.

#1 Zakoupení fanoušci nejsou relevantní

Zakoupení sledující jsou z 99 % naprosto nerelevantní lidé, kteří se o vaše podnikání nezajímají a ve většině případů nejsou ani z České republiky. Nejčastěji jsou tito sledující z mimoevropských států. Takže potenciál nákupu je vlastně nulový.

#2 Jednorázová investice

Nejde-li vám primárně o prodej svého produktu nebo služby, chcete minimálně aby vaši fanoušci interagovali s vaší stránkou. A teď si položte otázku. Budou koupení sledující reagovat? Odpověď už nejspíš tušíte. Zní totiž ne. Zpravidla to probíhá tak, že vás začnou sledovat, olajkují vám pár příspěvků, při velkém štěstí některý i okomentují, a tím to končí. Žádná další interakce už nehrozí. Takže jste si vlastně svým způsobem koupili jednorázové fanoušky, kteří jsou bohužel k ničemu.
Fanoušci na Facebooku

#3 Pozor na spamery

V horším případě by se mohlo stát, že si zakoupíte až příliš aktivní fanoušky a rázem vám zaspamují celý profil nechtěnými komentáři. Často v exotických jazycích, z čehož bude na první dobrou jasné, že nejde o věrného sledujícího. Tím důvěryhodnost své značky rozhodně nezvýšíte.

Takzvaný spam je nevyžádané sdělení masově šířené internetem.

Zaspamovat = zahltit nevyžádanými sděleními. Spamer = člověk, který zahlcuje těmito sděleními.

#4 Vyvarujte se blokaci, případně smazání stránky

Posledním, a asi nejstěžejnějším důvodem, proč si nekupovat sledující je, že vám Facebook může smazat stránku. Ano, čtete správně. Facebook čím dál víc bojuje proti nerelevantním účtům, spamům, falešným lajkům či hejtům. Proto pokud byste měli velký poměr koupených fanoušků oproti poctivě nasbíraným, je velice pravděpodobné, že se Facebook rozhodne vaši stránku zablokovat či dokonce úplně smazat.
Hejt = hanlivý, často útočný kritizující komentář.

Chcete se do sociálních sítí vrhnout naplno?

 Podívejte se i na naše ostatní články, které jsme sociálním sítím věnovali. Jsou plné tipů a triků, které vám přijdou vhod. 

Jak získat fanouškyna Facebooku

Takže jak je vidět, zaslepený hon za co nejvyšším číslem v počtu sledujících není to, co by vás mělo lákat. Mnohem lepší, ač pracnější, je mít, sice méně, ale o to relevantnějších fanoušků na Facebookové stránce. Konečně se tedy dostáváme k oné palčivé otázce, jak získat fanoušky na Facebooku.

„Nebudeme vám nic nalhávat, bude to chtít nějaký ten čas a úsilí. Ale uvidíte, že výsledek bude o to uspokojivější. Není nic lepšího, než mít oddané fanoušky, kteří rádi interagují s vaší stránkou.“ 

Bez placené reklamy to nepůjde

No… Nejspíš by to šlo, ale byl by to běh na hodně dlouhou trať. Nejlepším způsobem je kombinace organického i placeného obsahu.

organický = neplacený

#1

Základem je, mít vyšperkovanou stránku. Vyplňte veškeré informace o své společnosti, nahrajte logo na místo profilové fotky a vytvořte si vizuálně přitažlivou úvodní fotku, která bude vypovídat o vašem podnikání. Díky tomu budete vypadat důvěryhodně.
Jak vyšperkovat profil na Facebooku

#2

Vaše stránka musí být živá. Takzvaná mrtvá stránka, na které nikdy nebyl příspěvek nebo je poslední příspěvek více než rok starý, nikoho nepřiláká. A proč by taky ano. Vy byste se stali fanoušky Facebookové stránky, která není aktivní? Proto pravidelně přidávejte příspěvky. Ovšem ne každou věc, která vás právě napadne. Příspěvky by měly vaše sledující zaujmout, pobavit, vzdělat, vyzvat k nákupu nebo přečtení novinky, zkrátka mít pro ně přidanou hodnotu.

#3

Abyste svou snahu podpořili, neostýchejte se a pusťte se do placené propagace. Můžete začít jednoduše sponzorováním příspěvku nebo vytvořením kampaní. Další formou propagace, která může přimět uživatele Facebooku k „olajkování” vaší stránky je soutěž. Věřte, lidé se rádi zapojují do aktivit, ve kterých mohou bezplatně něco získat. Díky tomu oslovíte uživatele, kteří ještě nejsou vašimi sledujícími, ale mohli by se jimi stát. Buď vás začnou sledovat sami, nebo je následně ke sledování stránky vyzvete. Ovšem pokud si v této oblasti nejste úplně jistí v kramflecích, doporučujeme vám poradit se s profesionály.

Jak na FB nepropagovat
Chcete-li propagovat své příspěvky, vyvarujte se kliknutí na tlačítko Propagovat příspěvek. Pokud vás zajímá proč, můžete to zjistit na našem webináři. 

Jak pracovats fanoušky stránky

Jestliže se vám už podařilo nějaké ty fanoušky získat, nastává čas zamyslet se, jak s nimi pracovat. Určitě nepolevte ve své snaze je zaujmout. Všechny výše zmíněné body stále platí. Rozdíl je, že nyní už uživatelé vaši stránku dobrovolně sledují, a tudíž s nimi můžete pracovat trochu jinak. Můžete zkoušet, jaký obsah je více baví. Můžete přidávat různé ankety, čímž zaprvé docílíte vyšší interakce a zadruhé se o svých fanoušcích také něco dozvíte. Velmi zábavnou formou obsahu jsou také videa. Ve většině případů mají vyšší výsledky než klasický statický příspěvek. A v neposlední řadě také samozřejmě dobře fungují slevy.

„Pokud se o preferencích svých sledujících chcete opravdu něco dozvědět, a zároveň získat kontakty například pro e-mailing, zabrousili bychom do vod Lead Ads kampaní. Tedy kampaní obsahujících formulář.“ 

Jak se stát přednímfanouškem stránky

Vhodnou a vstřícnou aktivitou můžete získat nejen věrné a relevantní fanoušky, ale i takzvané přední fanoušky. Jak se stát předním fanouškem stránky? Když bude některý ze sledujících opravdu aktivní, bude kladně komentovat vaše příspěvky a pravidelně interagovat s vaší stránkou, můžete mu udělit štítek předního fanouška. „Vyvolenému” sledujícímu následně přijde upozornění, a pokud si štítek zapne, bude se objevovat vedle jeho jména při komunikaci s vaší stránkou na Facebooku.

Jakmile sledující dostane upozornění na status předního fanouška, musí kliknout na Zobrazit štítek předního fanouška, aby byl vidět. Štítek si může zapnout nebo vypnout na vaší stránce v horní záložce Komunita.

Jak zjistit přední fanoušky stránky

Může stránka poslatfanouškům zprávu?

Do interakce se sledujícími dané stránky také spadá často zmiňovaná otázka, zda může stránka poslat zprávu fanouškům. Odpověď zní ne. Bohužel, tuto možnost Facebook nenabízí. A proto, chcete-li se spojit se svými fanoušky, musíte je buď oslovit ze svého osobního profilu, což není příliš profesionální, nebo je v příspěvku vyzvat, aby kontaktovali oni vás. Samozřejmě pokud vás fanoušek už jednou kontaktoval, odpovědět mu normálně můžete. Ale prvním iniciátorem zprávy musí být on. Ovšem i tady nastává jedna výjimka. Jestliže fanoušek okomentuje váš příspěvek, vedle jeho komentáře se objeví možnost napsat mu zprávu. Nicméně této funkce můžete využít pouze do 14 dnů od okomentování. Po uplynutí této lhůty možnost napsat zprávu zmizí.

Zpráva u příspěvků

Z Facebookuna Instagram

A pokud sociální sítě berete opravdu vážně a fungujete na více platformách, mohli byste také ocenit radu, jak pozvat fanoušky z Facebooku na Instagram. Ačkoliv jsou tyto dvě platformy stále propojenější, žádná speciální funkce na to není. Chcete-li tedy vaše Facebookové fanoušky dostat na svůj Instagram, ideální cestou jsou příspěvky. Buď můžete svůj Instagramový příspěvek sdílet na Facebooku, a nebo přímo ve Facebooku vytvořit příspěvek odkazující na váš Instagram.

Sociální sítě vás baví, ale jejich správu radši  přenecháte profíkům?

První konzultace vašeho projektu je u nás vždycky zdarma.

Tereza Dostálková

Tereza Dostálková

specialistka na sociální sítě

Terka je nejnovější, ale o to silnější, posilou na našem oddělení content marketingu a sociálních sítí. Stará se o sociální sítě našich klientů, ale i eBRÁNY samotné. Když se zrovna neproklikává Business Managerem, tak se přesouvá na taneční parket, nebo do přírody se svým psím mazlíčkem Sofií.

Nahoru

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti